SINIRLAR

SINIRLAR

Melis sabahın ilk ışıklarıyla birlikte camına çarpan bir topun sesiyle uyandı. Dışardan arkadaşlarının sesi geliyordu. Hepsi toplanmış Melis’lerin evinin önündeki dut ağacından dut yiyorlardı. Melis anlam veremedi. Sabahın erken saatinde hem bu kadar ses yapıyor, hem de izin almadan bahçeye girmişlerdi. 

SINIRLAR

Melis bir çırpıda hazırlanıp bahçeye inip, “Günaydın, ne yapıyorsunuz sabahın bu vaktinde?” dedi. Ağacın tepesindeki birkaçı, alaycı bir gülümsemeyle “N’apalım, ağzımız tatlansın istedik, sizin duttan yemeye geldik!” Melis anlam veremiyordu, onların bu ukalâ ve vurdumduymaz tavırlarına. “Neden böyle davranıyorlar ki, oyun oynarken de bana aynısını yapıyorlar.” diye içinden üzülerek geçirdi.

Oysa ki ne zaman işleri düşse hemen “Melis, biz çok susadık sizin ev bahçeye daha yakın, bize evden su getirir misin?” Hatta bazen izin almadan kendileri bile bahçeden gizlice mutfağa girip kendileri alıyorladı. Melis ise arkadaşlarına kendini sevdirmek için, onların her dediklerini yapıyordu. Ama arkadaşlarının maalesef Melis’e hiç saygıları yoktu.

Bu sadece bahçedeki arkadaşları için geçerli bir durum değildi. Aynı zamanda okuldaki arkadaşları da istedikleri zaman Melis’in çantasını açabiliyor, ona sormadan kalemlerini kullanabiliyorlardı.

“Neden acaba?” 

SINIRLAR

Çünkü Melis’in asıl problemi sınırlarının çok geniş olmasıydı. Etrafındakiler de bu sebeple kendisine hadsizlik yapabiliyordu. Dolayısıyla ne Melis ne de çevresindekiler kendisini ilişkilerinde özel hissediyorlardı.

Oysa ki, insanın ilişkide değer kazanabilmesinin en kıymetli stratejilerinden biri sınırlardır. Sınırlar iletişim kalitemizi ve konforumuzu sağlar. Sınırları olmayanın ayrıcalık hakkı yoktur. Aksi takdirde bizler sınırları olmadan herkese eşit davranışlar sergilersek… “On beş yıllık yakın arkadaşım olur...”  dediğimizle daha yeni tanıştığımız kişiyi aynı kefeye koymuş ve iletişimimizde adaletsizlik yapmış olmaz mıyız? 

 

İnsan hakkını arar, ömrü yettiği kadar…

Eylemleri de bu isteği kovalar...

Oysa hak eden olmak, hakkını aramaktan daha değerli değil midir?

"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" insanın gerçek amacını amaç edinmiştir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.

"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

Yorumlar

  1. Sınır koyarsak bizi sevmeyecekler gibi geliyor, "hayır" demek zor... ama hep "evet" deyince de kıymeti olmuyor. hayat zıtlıkların uyumuyla güzelleşiyor :))

    YanıtlaSil
  2. İlişkilerimizde en çok zorlandığımız konu:(

    YanıtlaSil
  3. Yazılarınız insana ayna tutuyor adeta... İnsan karşısındakini suçlarken kendi yaptıkları yada yapmadıkları aklına gelmiyor... Elinize sağlık yine çok farkındalık oluşturan bir yazı olmuş 🌸

    YanıtlaSil
  4. Her şeye kendinden başlamalıydı insan .. Kendine sınır koyabilmeli …
    Sınır , mesafeyi değil -dengeyi doğuruyordu . İnsanın hakkını insanda araması sadece tatminlik duygusuydu belki de ve bu da bir istekti .
    Hak eden olmak , asıl ihtiyacımız olandı .

    DERİN bir anlayış gerektiren yazılarınız için aklınıza sağlık ..

    YanıtlaSil
  5. İnsanın “neyi yanlış yapıyorum ki” diye sıklıkla sorduğu ve farketmekte zorlandığı bir konu…
    Bir kez daha düşündüren yazınız için teşekkürler 🍀

    YanıtlaSil
  6. Taviz taviz. !! Ne sevimle hırsı bu bizde 🫶😧

    YanıtlaSil
  7. Hiç bisey bilmesede haddini bilerek hayatın tadını çıkarabiliyor insanoğlu💕

    YanıtlaSil
  8. İnsanın sınırlarını belirleme hayatında konfor sağlar. Her şeyin sınırı olduğu gibi ilişkilerimizde de sınırlarımız olmalı

    YanıtlaSil
  9. Sınırı olmayan nankörlük görmeye mahkum maleseff, çok güzel bir yazı olmuş emeklerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. Hayır diyecem diye de zor insan olmaya çalışmak yanlış. Dengeyi yakalamak lazım.

    YanıtlaSil
  11. İyilik yaptığımızı düşünerek kendimizi nasıl da değersiz kılıyoruz.

    YanıtlaSil
  12. Sevilmek ve beğenilmek isteğinden özgürleşerek doğru yerde doğru tepki verebilmek ✋🏽

    YanıtlaSil
  13. küçüklüğümü acıyla hatırlarım hep. sınırlarını koyamayan o küçük kız şu an sınırların aslında ne kadar kıymetli olduğu bilinciyle ilişkilerini sağlamlaştırıyor.

    YanıtlaSil
  14. Beni sevsinler diye kaldırdığımız sınırlar sebebiyle üzüldüğümüzün farkına varabildiğimiz için şükürler olsun. Emeğinize sağlık.Daima dününden iyi olanlardan olalım inşAllah

    YanıtlaSil
  15. sınırlar gecirgen ise adaleti kaçırıyor insan
    Ne kıymetli haddini bilmek korumak

    YanıtlaSil
  16. Şınırlr iletişm kalitemizi belirler... daha ne olsun ki... emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  17. Sınırları olmayanın ayrıcalık hakkı yoktur.
    Çok kilit meselelerimizin anahtarı bir yazı olmuş
    Emeğinize sağlık☺️

    YanıtlaSil
  18. Sınırını bilen kime ne kadar değer vermesi gerektiğini o kadar güzel ayarlıyor ki tadın da birliktelikler için sınırları tekrar gözden geçirelim :)

    YanıtlaSil
  19. Sınırlar olmalı.. jest ile taviz karışmamalı

    YanıtlaSil
  20. Günümüzde çok yaşanan bir probleme ışık tutmuşsunuz... İnsanın aklına bir türlü gelmeyen... Sevilme, saygı görme isteğinden dolayı defalarca aynı hataya düşülüyor... Bugün şahit olduklarım burada anlatılmış... Benzer hayatlar yaşanıyor her nerede olursa olsun. Çünkü insanlar benzer sebepler oluşturanlar benzer sonuçlar yaşıyorlar. Doğru zamanda doğru mesafeyi koyabilmek ümidiyle..
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  21. Sınırları olmayanın ayrıcalık hakkı yoktur..

    YanıtlaSil
  22. Sınırları olmayan ülke olur mu mesela? Olduğunu varsayalım o ülkeye giren çıkan kim belli olmaz, neler yapıldığını belli olma. İsteyen istediğini yapar hale gelir. O ülkenin bir değeri olur mu? Hayır. Bunun gibi… İlişkilerimizde de aynen böyle.. sınırlarımız olmadığında isteyen herkes hayatımıza müdahale hakkını kendinde görür…

    YanıtlaSil
  23. Sınırlarımızı koyabilmek ve koruyabilmek dileklerimle... kolay mı değil, yapsak iyi olur mu? Kesinlikle...

    YanıtlaSil
  24. Evet.. Sınırlar ve hayat kalitemiz.. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  25. Sınırlar içindekini değerli kılar.
    🌸🌼🌿İlk aklıma hep hücre zarı geliyor . seçici geçirgen, diye öğretmişlerdi. İçine alacaklarını seçerek alıyor hücre zarı. Faydalıyı zararlıyı bir hücre zarı bile seçiyor insan faydalı zararlı arkadaşını da ona göre kendisine yaklaştırır veya uzaklaştırır. Ama her gelen benim içime giriyorsa eyvah eyvah eyvah...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kimsin?

Hasan Amca'nın Müşteri Hizmetlerine Hoşgeldiniz

Deneyimsel Tasarım Öğretisi