Ömrün Bayram Olsun mu?

Ömrün Bayram Olsun mu?

‘’Bayram bayram… bak bayram da bitti…’’

‘’Annee, daha 3. günü sabahındayız koca bir gün var ya….’’

‘’Aman kızım, var da o da geldi geçecek işte’’

Ömrün Bayram Olsun mu?

Nur’un annesi sevgi pıtırcığı bir hatun olmasına rağmen böyle sayılı günlere has bir pelesenk lafı vardı. Hele bir de bayramsa, bu istemsiz nida onun şanındandı vakit bayram yarısını geçince.

Hoş, annesi bayrammış değilmiş çok üzerinde durmadığı için gelmesi veya geçmesi ona dert değildi. Bayrama has takımlar çıkmazdı, ona özel yemekler pişmezdi. Canı istediğinde ailesine bayramlık tadında yemekler yapmak, misafir takımlarını çıkarmak gözüne gelmezdi hiç. Bayram olmasa da evlerinin 40 kişi ağırladığı günlere alışıktı. Bayramlıkların kirlenmesinin dünya sonu olmadığını, misafir gelecek diye panik olmamayı onda gördü hep. 

Ömrün Bayram Olsun mu?
Salon kitleme adeti nedir bilmediği için Nur, arkadaşlarına gidince bir garipsemişti küçükken. Sonradan öğrendi, meğer böyle özel günlere aylar öncesi hazırlanan, o vitrindeki tabak kırılınca evi yakan, bayramlığın ütüsü bozulunca gözleri yuvalarından fırlayan anneler de varmış. Sonra sonra kendi onlar gibi olmaya başlayınca anacağını anar dururdu. ‘Sen Bihter Ziyagilsin aptallık etme’ diyen Firdevs hanım edasıyla kendine kimin kızı olduğunu hatırlatırdı.

E yarının ertesi bayram… Bu kez kendi evinde değil kırk dört misafiri gelecek diye işlerden az bir gerilmiş buldu kendini, sonra hemen diğer bir mottosu kulağında çınladı… ‘ben ne korkacağım, iş benden korksun’. Alem kadın…

Hadi misafiri bayramı anladım da, hastalıkta cenazede de böyleydi ki bu hatun. Gözünün yaşıyla helvasını kavurur, kardeşini toprağa vermiş gelmiş hıçkırığı bir taraftan, elinin işi bir yandan devam ederdi. Çok üzüldüğüne şahit olmasa sallamıyor diyecekti Nur ama yok öyle değil, üzülse de yıkılmıyordu.

Şimdi şimdi biraz anlıyordu. Üç günlük dünyada üç günlük bayramı da üç günlük acıyı da abartmamayı, hepsinin insan için olduğunu çaktırmadan nasıl öğretmiş. Bugün anne mottolarının bereketli günüydü belli ki… Geldi üçüncüsü de… ‘’Hepsi bizim için kızım.’’

Ömrün Bayram Olsun mu?

Sahi ya, bayram da bizim, cenaze de bizim, iş de bizim, misafir hatta misafir koltukları da bizim için…  Şimdi yarının ertesi bayram, kendi bayram misafirlerini gönderip elini öpmeye gittiğinde bu kez kapıdan şöyle gireceğim dedi kendi kendine… ‘’Ee anne be, bayram bayram, bayram da bitti :)’’

Çok haklıydı Nur’un anneciği. Bayramlar biter, acılar biter, e ömürler de biter… Hepsi geçici. Bayramı abartmayanın cenazesi bile hoş, cenazesinde yıkılmayanın bayramı daha bir tatlı…

Hepsi biter de, mesele bitenlerden sonra mirasımız kilitli salonlar, bayramlık lekesinden can yakan bakışlar mı, yoksa bir ömür biz olmasak da kulaklara küpe bırakacağımız hoş sedalarla, ömürleri bayrama çevirmek mi?

Bu bitmelerin farkında olunca ömür bayram oluyormuş meğer...


 Milyarlarca insan içinde, ‘bir’ kişinin ne önemi olabilir ki?

Bunun cevabını, o ‘bir’ kişiye sorun!

"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" insanın gerçek amacını amaç edinmiştir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.
"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

 

Yorumlar

  1. Hayırlı bayramlar

    YanıtlaSil
  2. Ömrümüz sadelikle geçmesini ne güzel anlatan bir yazı olmuş kaleminize sağlık 🌷

    YanıtlaSil
  3. Annem de "deliye hergün bayram" derdi,öyle mi olmak gerekir acaba?

    YanıtlaSil
  4. Ömürleri bayrama çevirmek … ne kadar güzel bir motto… çok beğendim…
    Elinize emeğinize sağlık…

    YanıtlaSil
  5. Bütün bayramları gerçek anlamiyla yaşamak en güzeli ...

    YanıtlaSil
  6. “Bayramlar biter, acılar biter, e ömürler de biter…” İnsan herşeyin geçici olduğunu anladığında, çok heyecanlanmıyor, abartmıyor. Hayatı da dengeye geliyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Kalemine sağlık 👍🏼

    YanıtlaSil
  8. Bu her şeyi biten dünya için, bu kadar üzülmeye gerek yokmuş :)

    YanıtlaSil
  9. Hayatın geçici olduğunu merkeze oturtmuş bir insanın ömrü de bayram oluyor inşAllah 🌺

    YanıtlaSil
  10. İnsan, geçici oldugu dunyada kalıcı olmaya calismasa anlayacak aslında dert ettiklerinin halledilebilir boyutta olduğunu....

    YanıtlaSil
  11. Bir gün her şeyin biteceğini bilmek bir yönüyle hüzün, diğer yöndense ferahlık veriyor. Yaşamın hakkını vermek için akıldan çıkarmamak lazım

    YanıtlaSil
  12. Bayrama gereğince sevinmek cenazeye gerektiği kadar üzülmek... Ne bir eksik ne bir fazla... Yazı çok içtendi. hem gülümsedim hem hüzünlendim. Yazanın elllerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Ömrümüz bayram olsun inşallh

    YanıtlaSil
  14. Bayramı abartmayanın cenazesi bile hoş, cenazesinde yıkılmayanın bayramı daha bir tatlı… bir tane hoş seda bırakmak da yeterdi bana… ardından iyilerdendi diye anılmak… doğruyu öğretmiş olanlardan olmak… amin!

    YanıtlaSil
  15. Bir ömür biz olmasak da kulaklara küpe bırakacağımız hoş sedalarla, ömürleri bayrama çevirmek…

    Bu bitmelerin farkında olunca ömür bayram oluyormuş meğer...
    Ömrü bayram, akıbeti bayram olanlardan olabilmek dileğiyle🤲🏻

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kimsin?

Hasan Amca'nın Müşteri Hizmetlerine Hoşgeldiniz

Musmutlu Günlere...