Kimsin?

Kimsin? 

Camdan içeriye sızan güneş ışıkları gözünü rahatsız etmişti. Uyandıktan sonra yatakta vakit geçirmeyi severdi. Tekrarlayan alarm sesine dayanamayarak yataktan kalkmak zorunda kaldı. 

‘‘Kasım ayı mevsimine göre ne de sıcak geçiyor. İnsan ne giyeceğini şaşırıyor! Bir gün yağmur yağsa çoğu gün sıcak oluyor.’’ söylene söylene hazırlanıyordu Filiz. 

İşe geç kalmamak için bir yandan da otobüs saatlerine bakıyordu. Aslında her gün aynı saatte işe gidiyordu. Biraz erken kalksa bu kadar acele etmek zorunda kalmayacaktı. Ne gece erken yatabiliyor, ne de sabah erken kalkabiliyordu. Bunun için sürekli kendine kızıp duruyordu.

Masadaki kitabına baktı ‘Hayatınızı Kolaylaştıracak Günlük Rutin Tavsiyeleri…’ Başını okuyup devamını getiremediği kim bilir kaçıncı kitabıydı. Tıpkı devamını getiremediği yarım kalan işleri gibi.

Aceleyle üzerine ceketini giyip evden çıktı.  Otobüsün duraktan geçmesine henüz on dakika vardı. Dışarıda açık bir hava vardı. Ama gri bulutların geriden geldiği de görülebiliyordu. ‘‘Şimdi yağmur yağmaz.’’ diye düşündü. Keşke akşamdan hava durumuna baksaydı, çantasına şemsiye koyardı. 

Bugün yetiştirmesi gereken bir dosyası vardı. Yine iki gün geciktirmişti. Şefinin yüz ifadesi gözünün önüne geldi. “Bugün de geç gidersem o kızgın bakışı bütün günümü etkileyecek.” diye endişeyle yürümeye devam etti. İnsanların kendisi hakkında düşünceleri onu çok etkilerdi. Bu düşüncelerle kafasını yola çevirdiği anda otobüs önünden geçti. Durağa doğru koşmaya başladı ama ucu ucuna kaçırdı otobüsü. Diğer seferi beklerse geç kalabilirdi, hemen taksi çevirdi. Taksici onu tanıdı. 

“Filiz abla yine geç kaldın sanırım?” 
“Evet.” dedi, hafif utançla karışık tebessüm ederek. Taksinin camından dışarıyı izlerken düşünüyordu. Neredeyse maaşının büyük kısmını taksiye veriyordu. Her ayın son günlerinde zorlanıyor, ancak yine değişen bir şey de olmuyordu. Yok yok, artık bundan sonrası farklı olmalıydı.
İşe geldi, ofisine çıktı. Şefi görünmüyordu, hemen bilgisayarı açtı. Tam çalışmaya başlayacaktı ki, yan masadan bir ses: “On iki dakika geç kaldın!”
Seslenen Şule’ydi. Filiz onun tepkisine yine şaşırdı; çünkü tam saatinde ofisteydi. “Ha beş dakika geç, ha on dakika erken! Ne fark ederdi ki?” 

Şule, her zaman tam saatinde masasında hazır olurdu. Filiz bir kere geciktiğine bile şahit olmamıştı. İşe geç kalmaz, geç çıkmazdı. Tam saatinde olmalı, kurallara uymalıydı.
Şule işyerindeki kızlarla takılmazdı. Hep tek başınaydı. Filiz Şule’nin üzerindeki hırkanın da, babaannesinin olduğuna çok emindi. Modaya uygun giyinse fena kız sayılmazdı aslında. Ama Şule çok harcama yapmayı da sevmezdi. “Bir insan hiç mi değişmez?” diye düşündü. Onun tam zıddıydı. 
Şefi, Şule’yi örnek elaman olarak gösterir, takdir ederdi. Oysaki anlık en iyi fikirler Filiz’den çıkardı. Mesaiye kalmayı, hafta sonu gelip çalışmayı dert etmezdi Filiz. Hem de Şule’den daha hızlıydı. Zihninden bunları geçirirken şefleri bir hışımla odaya girdi. 

- Filiz Hanım iki gündür dosyayı bekliyorum. Sadece seninki eksik, hazır mı?
- Hayır Ümit Bey, ama bir saate toparlayacağım hemen bakıyorum. 

Ümit Bey’in gerginlik seviyesi sesinden ve hareketlerinden anlaşılıyordu. “Projeni bitirdikten sonra odama gel, seninle konuşmalıyız.” dedi.

Filiz, yine o gergin ifadeyi görmüş bütün motivasyonunu yitirmişti. O motivasyon düşüklüğü ile dosyasını bitirdi ve sundu. Şefin detayda takıldığı şeyler vardı. Raporu tablo şeklinde sunmasının daha faydalı olacağını söylüyordu. Bu şekilde verilerin dağınık göründüğünü de. Bütün bunlar Filiz’e oldukça anlamsız geliyordu.

“İnsanlar neden detaylara bu kadar takılıyor ki?” diye aklından geçirdi. İşi bitirmişti işte. Şule ve Şefi birbirine çok benziyorlardı. Bu tarz insanlar hep ona mı denk gelirdi? Oysa bu gibi insanlar etrafında olmasa, herkes onun gibi olsa, ona benzese! Sanki hayat daha güzel olacaktı! Evet, evet hayat böyle çok daha keyifli olurdu. Emindi bundan. 

Farklı mıyız?

İnsanlar birbirinden farklı farklı yaratılmışlardır. İki kardeş bile olsa birbirinden farklıdırlar. Doğada da bu böyledir.  Hiçbir çiçek birbirine benzemez. Elma bile kendi içinde birçok çeşidi barındırıyor. Kırmızısı, yeşili, tatlısı, ekşisi… 

O zaman neden insan insana benzesin ki? 
Her insan birbirinin aynısı olsa hayat nasıl olurdu?

Kahvaltı sofrasındaki kahvaltılıklar gibi çeşit çeşittir insanlar… Aslında insanı zenginleştiren farklılıklarıdır.

Kimi çok düzenli, kimi çok dağınık…
Kiminin kenarında birikmişi var, kimi eline geçeni harcar, para tutamaz…
Kimi çok hızlı-pratik, kimi daha yavaş…
Kimi hep erken, kimi hep geç kalır..

Detayda daha nice farklılıklarımız var. Oysaki problem birbirimizden farklı olmak değildir. Bu farklılıkların nedenini bilmemektir. Ancak farklılıkların nedenini öğrendiğinde insan gerçek bir iletişim kurabilir. 

Şimdi gerçekten tanışmaya var mısınız? 

Ben kimim? 
Sen kimsin?

Her insan bu hayatta mutlu ve başarılı olmak ister. 
"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" insanın gerçek amacını amaç edinmiştir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.
"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

Yorumlar

  1. İnsanın kendini tanıması ve karşısındakini tanıması iletişimi kaliteli hale getirir. Püf nokta; tanımak ama… “gerçekten tanımak..” emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Neden insan insana benzesin ki? Farkılıklarımız zenginliklerimiz aslında... Kahvaltıda hep aynı şeyi yesek sıkılırız. Hepimiz aynı olsaydık da böyle olurdu. Ben kimim? Sen Kimsin? Gerçekten çok güzel aktarılmış. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. İnsan çevresindekileri tanımlayamadığı zaman büyük sıkıntı yaşıyor, biraz daha yaşanan sıkıntıları anlatan yazı olmuş emeğinize sağlık🌺

    YanıtlaSil
  4. Bizden fatklı olanları kabul etmemiz getektiğini hatırlattı
    Kaleminize sağlık .

    YanıtlaSil
  5. Öyküdeki kahramana etrafındakilerin sabretmesi zor olabilir. İnsanı tanımadan sabretmek mümkün değil.

    YanıtlaSil
  6. İnsanın kendini ve çevresindeki insanları tanıması hayatta sahip olabileceği en kıymetli şeylerden biri, çok hayatın içinden bir kesit olmuş, emeklerinize sağlık ✨

    YanıtlaSil
  7. Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var... farklılar sebebsiz değil

    YanıtlaSil
  8. Önce farklılıkları kabul etmek gerek. Bu da gerçekten insanı tanımakla olur.

    YanıtlaSil
  9. Kahvaltı sofrasındaki kahvaltılıklar gibi çeşit çeşittir insanlar… Aslında insanı zenginleştiren farklılıklarıdır. O zaman neden insan insana benzesin ki? ☺️ Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  10. İnsanların farklılıklarını bildigimizde iletisimde kolay oluyor . Farklılıklar bize zenginlik Katar ✨

    YanıtlaSil
  11. İnsan bir kendine sorabilse kimim diye..Emeğinize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte tüm bunları öğrenince insan kendine de çevresindekilere de ne kadar merhametli ve iletişimde başarılı oluyor. Teşekkürler deneyimsel tasarım öğretisi.

      Sil
    2. Gençler şiddetle tavsiye ediyorum. Deneyimsel tasarım öğretisi seminerlerine gidin ve gerçek başarı mutluluğa ulaşın. Işıl K

      Sil
  12. Farklılıkların problem olsun diye değil bizzat insanın kendisini geliştirmesi için geldiğini bilmek.. Çok kıymetli.

    YanıtlaSil
  13. Hem kendimizi hem de etrafımızdakileri tanımaya o kadar ihtiyacımız var ki.. çok iyi geldi 🤍

    YanıtlaSil
  14. Bizi birleştiren şeyin farklılıklarımız olduğunu bilmek ne güzel nimet…

    YanıtlaSil
  15. Farklılıklarımızın nedenlerini bildiğimizde çeşit çeşit lezzetli bir kahvaltı sofrasındaymış gibi hissederiz kendimizi..

    YanıtlaSil
  16. Farklılıklarımızın bizim için bir zenginlik olduğunu bilmek ne kadar güzel..

    YanıtlaSil
  17. Farklılıklar insanları geliştirir, zenginleştirir, ihtiyacını giderir ve tamamlar.Tıpkı puzzellerın birbirini tamamlaması gibi..Onlarda da en güzel parça bile bir diğerine ihtiyaç duyar..Düşünsene ya bütün parçalar aynı olsaydı..Mesela Bir arabanın 10 tane tekerleği olsa ama bir tane direksiyonu olmasa yada başka bir parçası yine olmazdı.. Hepsi birbiriyle güzel , faydalı ve anlamlı..

    YanıtlaSil
  18. Gerçeği bulmak, duymak, dinlemek o kadar kıymetli ki, bu eğitimi bize nasip eden Rabbe çok şükür… binlerce şükür ona..

    YanıtlaSil
  19. İnsanların birbirlerine tahammülünün bu kadar az olduğu, birbirini anlamamın bu kadar güçleştiği bir zamanda bu gerçekleri duymak çok iyi geliyor. Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  20. İnsanları yargılamadan, eleştirmeden farklılıklarını bilmek, iletişimde kolaylık sağlar. Kişileri tanımak ve farklılıklarını anlamak adına güzel bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  21. Farklıklıkların farkına vararak, doğru iletişim kurulabileceğini gösteren bir yazı olmuş. Farklılıkların aslında zenginlik olduğunu anlamak gerekiyor. Hayatta tek çeşit hiçbir şey keyif vermez.

    YanıtlaSil
  22. Farkı fark etmek ve kabul etmek... Tüm mesele budur. Farklılıklarımızı kabul edersek iletişim ve ilişki kurabiliriz. Böylelikle hayat daha anlamlı olur. Gece olmasa gündüz ışığının ne anlamı olurdu? Zıtlıklar anlamlıdır, anlamlandırır.

    YanıtlaSil
  23. Neden farklıyız bunlari bilmeye ihtiyacımiz var. Yazınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  24. Farklılık insanoğlunu geliştirir. Farklılık olabilmesi için insanın kendini tanıması gerekir.

    YanıtlaSil
  25. Hatice Karacan15 Kasım, 2023 14:10

    Farklılıklarımızla birbirimizi tamamlıyoruz.Farkettirdiğin için teşekkürler DTÖ

    YanıtlaSil
  26. Farklılıkların nedenini öğrendiğinde insan gerçek bir iletişim kurabilir

    YanıtlaSil
  27. Farklılıklarımızla zenginiz✨

    YanıtlaSil
  28. İnsanoğlu kendinden Farklı olanı kötü olarak değerlendiriyor fakat farklılıklar bize şifa imiş, bunu bilmeye vesile olduğu için DTÖ ye sonsuz teşekkürler 🙏

    YanıtlaSil
  29. Bir an kendimi gördüğüm güzel bir makale olmuş ..farklılıklar güzeldir yoksa hepimiz aynı olsaydık hayat çekilmez olurdu iyi ki farklıyız iyi ki renkliyiz bu kadar..hele ki bu detayların neler anlattığını bilmek kimsin sorusunu detaylandırmak daha da keyifli 😉 emeği geçenlerin ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  30. Hayatımızın her aşamasında ilişki kurmaya mecburuz. İnsanların farklılıklarını fark edebilirsek ilişkilerimiz daha kaliteli olur. Bu farklılıkları bilmek bizlere sunulmuş eşsiz bir ayrıcalık… Emeği geçenleri saygıyla selamlıyorum

    YanıtlaSil
  31. Farklılıkları anlamak ve kabul etmek işin giriş Kapısı galiba. Farkındalık sağlayan bir yazıydı. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  32. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  33. Kim kimdir en çok ihtiyacımız olan şey aynada gördüğüm kişiyi gerçekten ne kadar tanıyoruz?

    YanıtlaSil
  34. İçimdeki Filiz'i seslendiren yazara teşekkür ederim, dışarıdan bakıp kendimi gördüm :)

    YanıtlaSil
  35. İnsanın kendisinin farkında olmasına ve çevresindeki insanları daha iyi anlamasına, tanımasına yönelik çok güzel bir yazı olmuş .

    Emeklerinize sağlık…

    YanıtlaSil
  36. Herşeyden önce kendini tanımak daha sonra çevrede ki farklılıklar ile ilişki kurmak.

    YanıtlaSil
  37. Yazı insanın farklılıklarını anlatmış çok güzel elinize sağlık. Farklılıkları yönetebilmemiz de mümkün mü?

    YanıtlaSil
  38. Farklılıklarımızla varız, farklılıklarımız güzelleştiriyor her şeyi farkında olmak ne güzel ! Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  39. Aslında farklılıklar hayatı , ilişkiyi , iş yaşamını dinamiği canlı tutar. Makalede yazılan öyküdeki gibi hep karşımızda kendimiz gibi biri olsun isteriz hep ama farklılık insana eksikliğini öğretir . Makalenin karşıma çıktığı anda bende tam Filiz gibiydim. Sonra makale bitti ve düşündüm aslında zihnimi açıyor karşımdaki farklı kendim gibi olmayan biri ikizleri düşünsek birbirine tıptıp benzeyen biyolojik olarak göz rengi bile aynı ama ikisinin de karakteri ve huyu aslında birbirinden hep farklı olur , çünkü o iki kardeş birbirini o farklılıkla tamamlar 🤍 Yazarın emeğine teşekkür ediyorum ❤️

    YanıtlaSil
  40. Deneyimsel tasarım seminerleri gerçektem farklılıklarımızın neden nasılını verebiliyor mu?

    YanıtlaSil
  41. Keşke bu bilgiler ile daha önce karşılaşabilseydik. Kaleminize sağlık…

    YanıtlaSil
  42. Elinize Sağlık Yazılarınızı Çok Beğendim Tekrarlarını Beklerim İnşallah

    YanıtlaSil
  43. Farklı olduğumuzu kabul etsek, bu farklılıklardan dolayı birbirimize gıcık olmayı da bırakırız aslında :)

    YanıtlaSil
  44. Farklılıklar insanı bazen ürkütüyor. Hatta çoğu zaman diyebiliriz. Oysa deneyimsel öğreti seminerleriyle insanları tanıyıp, anlamaya başlayınca kendini anlamaya başlayınca ürktüğün şeyle eğlenir hale gelebiliyorsunuz. Ve bu gerçekten keyifli. Bu yüzden herkese bu seminerleri ömründe en az 1 kere almasını tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  45. Farklılıkları anlatan güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  46. Emeğinize sağlık,farklılıklarımız in zenginlik olduğunu anlatan ve bu anlamda farkındalık oluşturan güzel bir yazı olmuş 🤗

    YanıtlaSil
  47. Ne güzel bir yazı... Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklılıklarımız şifadır birbirimize.Emeğinize sağlık çok değerli bilgiler var insanı dününden iyi dününden güçlü eden.

      Sil
  48. Farklılıklarımızı ve farklılıklarımızın sebebini düşünmemizi sağlayan güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  49. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  50. Mesele farkı farketmek ve farkı yönetebilmek

    YanıtlaSil
  51. Kendini tanıyan insan bir süre sonra çevresindeki farklılıkların da farkına varıyor. Kaleminize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  52. İnsanların farkları çok güzel aktarılmış yazı çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  53. Farklılıklara saygı duymak her insanın yapması gereken bir davranış

    YanıtlaSil
  54. Ne anlamlı yazı olmuş elinize sağlık ✨

    YanıtlaSil
  55. Yazı insanın farklılıklarını çok iyi anlatmış kendimi buldum bu yazıda.

    YanıtlaSil
  56. İnsan farklılığını farkedip bir de aşırılıklarını törpüleyebilirse işte o zaman aranan insan olur... emeğinize sağlık 🤗

    YanıtlaSil
  57. Farklıyız. farklılığı yönetebilmek asıl mesele..

    YanıtlaSil
  58. Yazınızı çok beğendi elinize sağlık👏

    YanıtlaSil
  59. Çok güzel bi yazıydı emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  60. Tüm emeği geçen insanların emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  61. Tam hayatın içinden bir kesit. Bu faydalı ve keyifli yazı için teşekkürler. Kaleminize kuvvet :)

    YanıtlaSil
  62. İnsanın etrafına ve kendine tarafsızca bakabilmesi nasıl da kıymetli bir değer…Emeğinize sağlık…

    YanıtlaSil
  63. Çok güzel 🌸

    YanıtlaSil
  64. Kaleminize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  65. Hakikatten kendimi bulduğum bir yazı olmuş. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  66. Bana da çok ciddisin, suratın asık diyorlar o zaman bunun da bir nedeni var.🤔

    YanıtlaSil
  67. Resmen iş arkadaşımı tarif ettiniz gerçekten böyle yapıyor… şimdi düşünüyorum nasıl yani dağınıklık ya da düzen insanın elinde olmayan şeyler olabilir mi? Eğer öyleyse doğuştan gelen bir şeyse biz insanlara çok yüklendik demektir. Herkesin kendini ve karşısındakini tanıma vakti :)

    YanıtlaSil
  68. Ellerinize sağlık... gerçekten de kim kimdir :)

    YanıtlaSil
  69. İnsanın bu farklılıkları bilmesi demek hayatta avantajlı taraf olması demek. Yazıda karakterlerin hepsi gözümün önüne geldi, keyif aldım okurken elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  70. Farklılığın insana kazandırdığı imkanı algılamak büyük konfor.

    YanıtlaSil
  71. Farklılıkları bilmek ve kabul etmek insanın kendisi için yaptığı en büyük iyiliktir

    YanıtlaSil
  72. Evettt sadece birbirimizden farklıyız 😊

    YanıtlaSil
  73. Farklılıklar insanların şifası diyebilirmiyiz?

    YanıtlaSil
  74. İnsan anlamadığına sabredemiyor. Öğrenmek ne güzel.. teşekkürler..

    YanıtlaSil
  75. Ne mutlu farkı fark edenlere ve farklı olmaya değil gerçekçi olmaya çalışanlara. Farklı olanı fark etmemize sağladığınız destek ve yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  76. Su gibi akıyor kelimeler kendini keyifle okutan bir yazı olmuş
    Emeği geçenlerin ellerine sağlık🌸

    YanıtlaSil
  77. "Ancak farklılıkların nedenini öğrendiğinde insan gerçek bir iletişim kurabilir."

    Kimim ve neye ihtiyacım var? Bunu bilip ona göre hareket edebilmek bizi gerçekten iletişim kurmaya götürür...
    Güzel bir dille anlatılmış, teşekkürler 🌼

    YanıtlaSil
  78. Hayat bu farklılıklarımız sayesinde, iyiye ve güzele odaklanabilirsek değişiyor ve gelişiyor…
    Kaleminiz sağlık :)

    YanıtlaSil
  79. Gerçek bir bakış açısı ile görsek. Eksik tarafımızı aşırılık boyutlarımızı fark ederiz. Ama önce kendimizi bilmekle başlamak en kıymetlisi. 💐

    YanıtlaSil
  80. Neden hep benim karşıma böyle insanlar gelir 🤔🤔 ne kadar üzerinde düşünülmesi gereken bir konu ama hep onlar gitsin bizim gibileri gelsin istiyoruz. Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  81. İnsan, insanların farklı yaratıldığını bilince daha anlayışlı oluyor

    YanıtlaSil
  82. Farklı olmak derken bunu kasdetmiyordum ama insanlar tarz olarak birbirinden gerçekten farklılar ama sorun bu değil, bizim bu farklılığı kendimize karşı bir tavır ve düşmanlık olarak algılamamız… meğer değilmiş. Ah ah…

    YanıtlaSil
  83. Detay detay ne güzel anlattınız... Tebrikler 🤍

    YanıtlaSil
  84. Kimim ? Öğrenince yeni bir hayat başlayacak gibi... :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hasan Amca'nın Müşteri Hizmetlerine Hoşgeldiniz

Musmutlu Günlere...