İSTEMEK SUÇ MU? – 2: Provaya Var Mısın?

 İSTEMEK SUÇ MU? – 2: Provaya Var Mısın?

İlk zamanlar her şey yolundaydı. Geziyor, eğleniyor, canlarının her istediğini düşünmeden yapıyorlardı. Bu arada yine Efe bir şeye kızıp işten ayrılmış, Figen de bunu dert etmemesini, zaten paraya ihtiyaçlarının olmadığını söyleyip onu teselli etmişti.

İSTEMEK SUÇ MU? – 2: Provaya Var Mısın?

İki ay geçmişti ki Figen hamile olduğunu öğrendi, çok sevindi. “Her şey çok güzel olacak, tam da hayal ettiğim gibi!” diye içinden geçirdi. Hamileliği ilk aydan itibaren çok zor geçiyordu. Hiçbir şey yiyemiyor, bulantı yüzünden pek hayli gergin davranıyordu. Efe bu duruma kendince, eve geç gelerek çözüm buldu. Arkadaşlarıyla dışarıda takılıyor, geldiğinde Figen uyumuş oluyordu. Figen bundan çok şikâyetçiydi, tartışmalar gittikçe artmıştı. Son tartışmalarında Efe ceketini alıp evi terk etti.

Figen hamileliğinin son iki ayını tek başına geçirdi, işe de gidemiyordu. Kendisiyle ilgilenmek için gelen annesine de her gün yeni bir bahaneyle kan kusturuyordu. Ne suçu vardı zavallı kadının… Bu durumu da düşünüyordu ama o zamanlar kendini çok haklı buluyordu. Bir hayli stresli günlerden sonra bebeğini kucağına almıştı.

Sürekli ağlayan, kusan huzursuz bir bebekti. Bir ayakları hep doktordaydı. Sonunda böbrekleriyle alakalı bir problemi olduğunu, operasyon geçireceğini ve bunun bir hayli riskli bir durum olduğunu öğrendi. Efe, o günden sonra ne eve gelmiş ne de  arayıp sormuştu. Figen yine tek başınaydı ve bir de problemli bir çocuğu vardı.

Kahvesini içerken bunları düşünüyor, bir yandan da kontrol edemediği yaşlar gözlerinden akıp gidiyordu... Oysa Ayça gibi; bebeği ve kocasıyla benzer kombini giyinip mahallede boy gösterecekti. Bunların olabileceğini hiç düşünmemişti...

  • Evlenmeyi, çocuk sahibi olmayı istemek mi yanlıştı?
  • Ayça’nın var, benim neden yok diye düşünmek mi?
  • Yoksa "Ayça’nın yerinde ben olsaydım " demek mi?

İSTEMEK SUÇ MU? – 2: Provaya Var Mısın?

Aslında insan bir şeyler ister ve istediğinde harekete geçer. Ancak bu istekler hep final sahnesi ile ilgili olduğunda kendi başına çorap örer. O iş, o pusetteki çocuk, o mutlu aile tablosu… O görüntülere bakıp özendiğinde, o sahnelere giden ilk perdeler için hazırlık yapması gerektiğini unutuverir. Hangi çocuk pusetinde doğar? Hangi iş altın tepsi ile gelir? Hangi aile bağı gürültüsüz patırtısız ilk günden kuruluverir?

İnsanın gerçekçi istekleri, daha da önemlisi istediği film karesini değiştirmeye ihtiyacı var. Filmlere konu olacak bir final sahnesi için kaç kare hazırlık sahnesi çekilecek, kaç tekrar yapılacak kim bilir… O yüzdendir ki mesele son sahnelere hayranlıktan ziyade, provalara olan istekte gizlidir.


İnsan hakkını arar, ömrü yettiği kadar…

Eylemleri de bu isteği kovalar...

Oysa hak eden olmak, hakkını aramaktan daha değerli değil midir?

"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" insanın gerçek amacını amaç edinmiştir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.

"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.


Yorumlar

  1. İnsan sonuçları görüp istiyor ama sebepleri istediğimizde o sonuç bize veriliyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Bazen istediklerimiz gerçekleşince mutsuz oluyoruz. O zaman istemeye değil de akışa odaklanmalı insan.

    YanıtlaSil
  3. Provalara hazırlıgi istemek...
    Sonuclari birakip sebeplere odaklanabilsek en başta problemi halletmiş olarak devam edeceğiz aslında ...kaleminize sağlık çok samimi bir yazı olmus🌺

    YanıtlaSil
  4. Gerçek gündem den bir fragman

    YanıtlaSil
  5. İnsanın isteğinin sonuç odaklı olduğu yerde gol yiyor. Keşke bilsek. Kaleminize sağlik. Farkındalığımızın arttığı bir lezzet...

    YanıtlaSil
  6. Kaleminize sağlıklı 🌿
    İstemek suç mu? Ne istediğimize bağlı Sebebi mi yoksa sonucu mu… İnsan gerçekten bazen ne dediğine dikkat etmeli kime şikayeti… asıl şikayetimiz kendimize mi?

    YanıtlaSil
  7. Bazen insan, sadece o sonucu ister ve o sebebini atladığında istediğimiz şey, kurtulmak istediğimiz şey olabilir.

    YanıtlaSil
  8. Sebep sonuç 🤔

    YanıtlaSil
  9. İnsan istediği şeyle sınanıyor..
    Kaleminize sağlık 🙏

    YanıtlaSil
  10. Hep sonuca bakıp onu beklemek insanı sonuca yaklaştırmak yerine yerinde saymasına sebep olur,biz sonuca değil sebeplere bakalım...

    YanıtlaSil
  11. İnşALLAH sebepleri isteyen olabiliriz

    YanıtlaSil
  12. Şöyle bir düşününce doğru yazmışsınız ama ne zor bir şeydir işin ilk başındaki provalar ne sıkıcıdır... ama sonundaki sahnenin güzel olması için başındaki acılar çekilmeli maalesef doğru. Umudumuz olan şey ne? Acıların bir süre sonra hafifleyeceği ve keyif vereceği... deneyin şaşıracaksınız :)

    YanıtlaSil
  13. Anlıyoruz ki hayat isteklerimize göre değil, yapıp ettiklerimize göre bize bir sonuç veriyor... Şu an bir çok kişinin yaşadıkları hayattan bir kesit olmuş... Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  14. İnsanın gerçekçi istekleri, daha da önemlisi istediği film karesini değiştirmeye ihtiyacı var.

    YanıtlaSil
  15. İstemek suç değilde yöntem bilmemek suç gibi. Yıkılan ev için insan hemen müteahhite yapışıyor niye doğru yapmadın diye. İşte insan bir çok probleminin yöntemi yanlış uyguladığını bilmeden istemek suç mu? diyebiliyor.

    YanıtlaSil
  16. Son cümle çoğumuzun düştüğü handikapı özetlemiş:) Mesele son sahnelere hayranlıktan ziyade, provalara olan istekte gizlidir...

    YanıtlaSil
  17. kaleminize sağlık sonuç değil sebep odaklı istemenin stratejisini verdiğiniz için.

    YanıtlaSil
  18. "mesele son sahnelere hayranlıktan ziyade, provalara olan istekte gizlidir."👏👏👏

    YanıtlaSil
  19. İstediğin şeye sen hazır mısın?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder