Suyun Azmi

Suyun Azmi

Hava iyice grileşmişti. Rüzgâr, ağaçları salladıkça dalların ve yaprakların arasından ürkütücü sesler çıkıyordu. Bu rüzgârlar nedeniyle bulutlar sürekli yer değiştiriyordu. Sonunda iki bulut birbirine iyice yaklaştı, yaklaştı ve gök gürültüsüyle yağmur yağmaya başladı. 


Yağmur damlaları arasından bir su damlası yeryüzü ile buluşacağı için çok mutluydu. Hedefine doğru hızla koşmaya başlayan bir ordunun askeri gibiydi. Nihayet yeryüzüne inip, yemyeşil bir yaprağın üzerine konmuştu. Yaratılışı gereği yaprağın üstünde uzun süre duramazdı ve nihayet toprakla buluştu.

Bu macerada hedefi okyanusa varmaktı. Kendini bildi bileli gökyüzünden okyanusu uzun uzun seyrederdi. “Bir gün mutlaka oraya ulaşacağım! Keşke bir yolu olsa da direkt okyanusa yağsam ve çabucacık buluşsak da hasret bitse.” diye geçirdi içinden. Ancak bunun mümkün olmadığını biliyordu. Eğer bir hedefe ulaşmak istiyorsa, bedel ödemeliydi. Yani o hedef için çaba ve mücadelesini ortaya koymalıydı.

Toprak onu sevgiyle kucakladı. Ağacın köklerine doğru emilmesini sağladı. Ağaç yeterince sulanmıştı ki kökler onu toprağın derinliklerine doğru taşımaya devam etti. O sırada zamanında aynı bulutta yolculuk ettiği bir arkadaşına rastladı. Arkadaşı, su damlasına:

- Bu ne acele! Dur biraz sohbet edelim. Buralarda beraber dolaşalım biraz. 

Arkadaşı tanıyalı beri, değişmemişti. Hayat onu nereye taşırsa orada yaşamaya razıydı. Ama bizim su damlasının durup oyalanmaya hiç niyeti yoktu. Bildiği bir gerçek daha vardı. Hedefe giderken yolda oyalanmak, sonucu geciktirir.


Nitekim biraz daha ilerleyince bir nehire vardı. Nehir de güzel bir yaşam alanıydı elbet. Fakat bu dünyaya geldiyse daha fazla canlıya yaşam kaynağı olabilirdi. Bu düşüncelere dalmışken nehirdeki balıklarla karşılaştı. Minicik yüzlerce balık, onunla oynamak istedi. O da bunu istiyordu, fakat elini çabuk tutmalıydı.

Tek derdi bir an önce okyanusa varmaktı. Gel gelelim, o bunu istedikçe karşısına sürekli oyalayıcılar, bazı engeller çıkıyordu. “Acaba yanlış olan neydi?” diye heyecanla kendine sorarken. Cevabı da gecikmedi. “Acele ediyorum!” 

Durdu ve etrafına şöyle uzun uzun bakarak, sordu kendine; “Ben neredeyim? Nereden geliyorum? Peki nereye gidiyorum?” Cevabını bildiği soruları sormak bile telaşını dindirmek için iyi geldi ona. Serüveninin tadını çıkarmalıydı. Yaşadıkları, yolculuğundaki şahitlikleri ve hepsinden önemlisi deneyimleri…


İç muhasebesi devam ederken artık nehirdeki yolculuğu bitmiş, su damlası denize varmıştı. Denizdeki yolculuğu diğerlerine nazaran daha kolay geçti, keyifliydi. Bu yolculukta disiplinini hiç bozmadı. Denizin göz alıcı güzelliğinin de konsantrasyonunu dağıtmasına izin vermedi. Kararlı şekilde yolculuğuna devam etti. 

Nihayet okyanus görünmüştü. Çok heyecanlandı. Beraber yaşayıp, birçok canlıya hayat vereceği gerçeği onu motive ediyordu. Bu sevinçle ilerledi ve okyanusa kavuştu. Aylarca gökyüzünden seyrettiği ve olmak istediği yere varmıştı. Azimle varılan bu son durak, acaba yeni bir serüvenin ilk durağı olabilir miydi? 

Her insan bu hayatta mutlu ve başarılı olmak ister. 
"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" insanın gerçek amacını amaç edinmiştir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.
"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

Yorumlar

  1. Bir yola çıktığımızda şu damlası gibi azimli olmaya çalışmak..Zor ama sonucu güzel..Teşekkürler güzel yazı için.

    YanıtlaSil
  2. Hedefe giderken yolda oyalanmak, sonucu geciktirir. Öyle de olur. Hangimiz hayatımıza şöyle dönüp bir baksak hiç oyalanmamamız gereken yerlerde çok oyalanmışız.. Acı bir gerçek ☺️ Ama mühim olan farkında olup tekrar hedefe odaklanmak…. Teşekkürler güzel bir yazı çalışması olmuş..

    YanıtlaSil
  3. Ah şu damla kadar karalı ve bilinçli olsa insanoğlu. Teşekkürler çok aydınlatıcı oldu gerçekten

    YanıtlaSil
  4. Hedefe giderken sabır en zoru belki de .. Kaleminize sağlık çok güzel olmuş!

    YanıtlaSil
  5. Varmak mesele ama asıl o yolda olabilmek... Suyun azmi çok keyifli bir yazı olmuş..

    YanıtlaSil
  6. İnsan öğrenmek istediğinde bir su damlasından bile öğreneceği ne kadar çok şey var dedirtti… Emeklerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Yeryüzündeki herseyin bir anlamı ve amacı var cok beyendim elinize sağlı✨

    YanıtlaSil
  8. Çok keyifli bir metafor olmuş.Suyun azmi, insanın azmi. Hedefe doğru giderken oyalanmamak ve keyif almak. Emeğinize sağlık👏

    YanıtlaSil
  9. Hedefe giderken yolda oyalanmak, sonucu geciktirir. Ne kadar önemli bir nokta. Çok teşekkürler. Yazılarınızı keyifle okuyoruz.

    YanıtlaSil
  10. İnsan kararı verirken neyi neden yaptığını iyi bilirse, sonuna kadar azimli oluyor demekki. Elinize sağlık🌺

    YanıtlaSil
  11. Mesele hedefe giderken net olabilmek, kararlılık

    YanıtlaSil
  12. Hedeften sapmadan yolda olabilmek ve yolculuktan keyif alabilmek asıl mesele..teşekkürler, keyifle okudum...

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel bir yazı olmuş çok teşekkürler.Bu su damlası gibi azimli olmak çok özel bir duygu

    YanıtlaSil
  14. “O bunu istedikçe karşısına sürekli oyalayıcılar, bazı engeller çıkıyordu. Acaba yanlış olan neydi?” diye sorarken. Cevabı da gecikmedi. “Acele ediyorum!”

    Emeğinize sağlık,
    Hedefe nasıl gidilir?
    Giderken insanı neler bekler, nerelerde kaybolur?
    Ve hedefe nasıl varılır?
    Aslında bir çok sorunun cevabını barındıran bir yazı..

    YanıtlaSil
  15. “Hedefe giderken yolda oyalanmak sonucu geciktirir.”
    Hedefe giden yolda isteklerinden vazgeçmek… daha yukarı ulaşabilmek için yüklerini bir bir bırakmak.. ve sadece hedefe odaklanmak.. Denizin güzelliğiyle bile oyalanmayarak..
    Ellerinize sağlık, tüm engelleri oyalayıcıları gözler önüne seren bir yazı olmuş…

    YanıtlaSil
  16. İnsanın hedefi olması ile ilgili güzel bir yazı teşekkürler 🤩

    YanıtlaSil
  17. "Eğer bir hedefe ulaşmak istiyorsa, bedel ödemeliydi."
    Keşke bu cümlenin bilincine hayatımızın her anında varabilsek... Su kadar kararlı olabilmek, onun gibi bedel ödeyip zafere ulaşabilmek büyük nimet... Kaleminize sağlık, çok güzel ve anlamlı bir yazı olmuş ✨

    YanıtlaSil
  18. İnsanın amacı olduğunda, hedefine varmak daha bir anlamlı oluyor.. Yoluna çıkanlar onu alıkoyamıyor. Bu hikayede olduğu gibi kararlılık ve sabır ile devam etmeli.

    YanıtlaSil
  19. Şu damla kadar olabilsem yeter bana. Çok güzeldi gerçekten

    YanıtlaSil
  20. İnsanın da bu küçük yağmur damlası gibi bir amacı olmalıydı ve de birde hedefi..
    Küçük yağmur damlasının Hedefi okyanusa ulaşmaktı.Amacı ise bir çok canlıya ulaşıp faydalı olabilmekti..Bu şekilde mutlu olacaktı. Küçük yağmur damlası amacına ulaşırken serüvenini severek ,bulunduğu her evrenin hakkını vererek ,deneyimleyerek ve acele etmeden yavaş yavaş ilerledi. Çıraklığının kalfalığının hakkını verdi.Bir çok zorluğa rağmen vazgeçmeyerek engelleri aştı. Bu yolculuk ise bir hakediş yolculuğuydu onun için..Azimle ulaşılan bu yolculukta ustalaşarak okyanusa vardığında artık ilk günkü kadar zorlanmıyordu da.Bİzler de tıpkı bu küçük yağmur damlası gibi hangi amaca hizmet ettiğimizi durup bir düşünmeliyiz.Hedeflerimiz amaçlarımıza uygun mu? Bedelleri ne kadar göze alıyoruz? Bedellerimizi , sebeblerimizi ne kadar seviyoruz.Hangi süreç ve evrelerde zorlanıyoruz?
    Başarı ve mutluluk yolunun
    azimde, bedellere sarılmakta, sabırla, severek, amacımızdan vazgeçmemekte olduğunu bildiğimizde her evrenin hakkını verdiğimizde bizi amacımıza taşıdığını farkedebiliyor muyuz?
    Su damlasının gökteki serüveni yere düşünce böyle bir yolculuğa çıktıysa..Okayanustan sonrada elbetteki asıl serüveni yeniden başlıyordur.Her bitiş yeni bir başlangıçtır.Elbetteki bir önceki öyküden nasıl çıktığın ve hakedişlerin bir sonran için çok önemli…
    Bize amacımızı bulunduğumuz yeri ve hedeflerimizi hatırlatan bu güzel yazı için teşekkür ediyorum.Kaleminize sağlık..💐

    YanıtlaSil
  21. Okyanusta bir katre...
    Yeni bir yolculuğun ilk durağı gibi...
    Biz gibi...
    İnsan gibi...

    YanıtlaSil
  22. Kendimize belirlediğimiz hedefler çabalarımızı daha anlamlı hale getirir. Tıpkı suyun azmi gibi kararlı ve net olmak sonuca ulaşmanızı sağlar.

    YanıtlaSil
  23. Ne kadar somutta ve değişik bir bakış açısı olmuş. Çok aydınlatıcıydı. Teşekkürler ederim 🤗

    YanıtlaSil
  24. Hedefe giderken yolda oyalanmak sonucu geciktirir.

    YanıtlaSil
  25. Eğer bir hedefe ulaşmak istiyorsa, bedel ödemeliydi. Yani o hedef için çaba ve mücadelesini ortaya koymalıydı... ne kadar doğru çabasız nereye gidebilir ki insan.. teşekkürler

    YanıtlaSil
  26. Çok çok lezzetli bir yazı*

    YanıtlaSil
  27. Çok keyifli bir yazı, ellerinize sağlık. Suyun yolculuğu ilham versin hepimize....

    YanıtlaSil
  28. Hedefe giderken, isteğimize ulaşırken en güzel kısmı yaşadıklarımız. Bundan da keyif alabilmek... Asıl mutluluk bu mu?

    YanıtlaSil
  29. Çok anlamlı bir yazı emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  30. Hedefe giderken yolda oyalanmak sonucu geciktirir.

    YanıtlaSil
  31. Eğer bir hedefe ulaşmak istiyorsa, bedel ödemeliydi. Yani o hedef için çaba ve mücadelesini ortaya koymalıydı.

    YanıtlaSil
  32. Neden zamanı yetmiyor sorusunun da cevabı da var galiba

    YanıtlaSil
  33. İnsanın hedefi olması çok kıymetli. İnsanın istekleri yönünü belirler. Yönümüz neresi hedefimiz ne ?

    YanıtlaSil
  34. hayata dair ne güzel stratejiler var. ne güzel metaforal anlatılmış :)

    YanıtlaSil
  35. Her sonuç bir sebeptur

    YanıtlaSil
  36. Ömür bitmediyse her son bir yeni başlangıç, su gibi aziz ol derlerdi meğer su gibi azimli ol mu demeliymişiz :) emeğinize sağlık…

    YanıtlaSil
  37. Hedefine giderken azimle yolunu seve seve yürüyen su damlası olmak olabilmek. Emeğinize sağlık .

    YanıtlaSil
  38. Zihin soru cevap ile çalışır. İnsan hedefine pür dikkat ilerlerken dış dünyadan, hızını azaltacak zihni karıştıracak unsurlarla karşılaşabilir. mesele kişinin hedef engelleyicilerin farkına varması, açık bilinçle ilerlemesidir.

    YanıtlaSil
  39. Hedefe giderken o kadar oyalanıyoruz ki... Çok teşekkürler bu yazı için

    YanıtlaSil
  40. Su damlasının öyküsü bana kendi öykümü anımsattı. :) Ulaşmam gereken hedefe giderken ne çok oyalayıcılar çıkıyor karşıma... hepsi kötü de değil yani baya minik tatlı balıklar gibi güzel şeyler de beni oyalıyormuş bunu daha iyi hissettim. Okyanusa varmak ve daha çok canlıya hayat olmak... umuduyla.

    YanıtlaSil
  41. emeğinize sağlık, farkındalık oluşturması ve hedefe giden yolda azimle ilerlemek dileğimle...

    YanıtlaSil
  42. Bir su damlasi bile bir hedef doğrultusunda giderken hem de azimli,bilinçli ve kararlı şekilde,insani bir hedeften ,azimden ,karardan alıkoyan ne ola ki?...emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  43. Çok güzel bir örnek olmuş. İnsanların hedefe giderken oyalanması hem zaman kaybettiriyor hem de yolundan alıkoyuyor. Hayata geçirebiliriz inşallah:)

    YanıtlaSil
  44. Hedefe giderken yolda oyalanmak, sonucu geciktirir.
    Oyalayıcılarımızdan kurtulup hedefimize daha sağlam, daha net adımlarla gidenlerden olabilmek…
    İnşaALLAH🤲🏻

    YanıtlaSil
  45. Ne güzel anlatmışsınız. İnsanı oyalayan su damlası gibi bir hedef koyamamış olması. Kaçımızın hedefinde bu kadar netlik var ki. Suyun azmi bundan gelmiş anladığım kadarıyla. İnsanın oyalanması da bundan.

    YanıtlaSil
  46. türkcem iyi olmamasina ragmen cok güzel okuyabildim

    YanıtlaSil
  47. Evet bazen insanın cevabını bildiği soruları sorması yetiyor, telaşını geçirmeye … Su damlası kadar net ve hedefte olabilmek ümidiyle 🌱Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kimsin?

Hasan Amca'nın Müşteri Hizmetlerine Hoşgeldiniz

Musmutlu Günlere...