Aynı Yolda Yürümek

Aynı Yolda Yürümek

Gözlerini aynı noktaya sabitlemiş, hareketsizce duruyordu. Dışarıdan gelen sesle irkildiğinde, anladı daldığını. Ne kadar hızlı geçmişti zaman. Oysa iki sene önce, bunları düşünmek için daha çok zamanı olduğunu düşünüyordu ve kendini rahatlatıyordu. Lise bitiyordu işte… Ve şimdi o meşhur döneme giriyordu. Ailelerin çocuklarından daha çok paniklediği, çocukların kâbusu olan o döneme.

Sınav dönemine!

Oysa o kendini hala liseye yeni başlamış gibi hissediyordu. Ne çok heyecanlanmış, büyüdüm artık diye havalara girmişti. Daha ne yapmıştı ki? Kaç geziye katılmış, kaç projede ismini geçirmişti? Şimdi sınav yılı ile geçen sene başlattığı her şey de yarım kalacaktı. Çünkü artık bir sınav öğrencisiydi. 

Lise sonda, öğretmenlerinin endişeli gözlerle baktığı ve çalışmayı çok sıkı tutmaları gerektiğini sık sık tekrarladıkları bir sürecin içerisindeydi. Kabul edemiyor, üstüne nasıl bir yol izleyeceğini de bilmiyordu. “Hayat, büyüdükçe zorlaşıyor galiba!” diye hüzünlendi. 

Bunları düşünüp dururken telefonun sesiyle irkildi. Arayan, en yakın arkadaşı Zeynep’ti. Hiç düşünmeden telefonu açtı. Arkadaşının sözleri ona iyi geliyordu. “Hiç olmazsa beni anlayan birileri var.” diyordu.

- N’aber canım, hazır mısın yarınki denemeye?

- Hazır olmayı bırak inanılmaz huzursuz hissediyorum. Sınava girip modumun daha da düşmesini istemiyorum…

- Aa aa Merve! Önünde aylar var, böyle düşünüp kendini geriye çekiyorsun.

- Ne derece ilerideyim ki geriye çekeceğim!

Gözleri kızarıp, hafifçe yanmaya başlamıştı. Ağlamakla ağlamamak arasındaydı. 

- Bak Merve hemen elini yüzünü yıkayıp sadece yarınki denemeye odaklanıyorsun. Gelecekle ilgili endişelerini kısa bir süreliğine kenara bırakıyorsun. Deneme bitsin hüznünü tekrar yanına alırsın, almak istersen... 

- Nasıl yani? Ne demek istiyorsun Zeynep?

- Sen şimdi güzel bir uyku çek, denemeye güçlü gel. Yarın görüşürüz.

- Görüşürüz...

Merve arkadaşının dediğinden pek bir şey anlamasa da toparlanmaya çalıştı ve Zeynep’in tavsiyesini dinleyerek elini yüzünü yıkayıp geç olmadan yatağına yattı. Sabah erkenden denemeye girdi. Yaklaşık üç saat sonrasında ‘‘Kalemlerinizi bırakabilirsiniz, deneme sona ermiştir!’’ uyarısıyla derin bir nefes aldı. Üstünden bir yük kalkmış gibi hissediyordu. Hemen bir yudum su içip okul bahçesindeki çardaklara indi. Zeynep de onu bahçede bekliyordu.

- Zeynep, dün ne diyordun öyle yarın konuşuruz falan?

- Biliyorsun ablam üç yıl önce girmişti sınava. Şimdi de üniversite mimarlık okuyor. Onunla konuşalım diyorum. Ne dersin?  

- İyi de ablanla konuşmamız ne işe yarayacak ki?

- Mervecim ablam bizden daha önce sınava girdi. Yani o bizim geçmek istediğimiz yoldan yürüdü. Onun deneyimlerini almak, yürüdüğü yoldan yürümek, yaptığı doğruları ve yanlışları öğrenmek fena mı olur?

- Doğru söylüyorsun! 

İyi ki vardı Zeynep. Olaylar karşısında hemen paniklemez, “Hemen bir bilene soralım.” derdi. Merve,“Ben niye hemen panikliyorum ki!” diye geçirdi içinden. Çıkış saati bahçede buluştular ve yola koyuldular. Ne soracaklarını ve hangi noktalarda problem yaşadıklarını konuştular yol boyunca. 

İnsan bilmediği bir süreçte nasıl başarılı olurdu? 

Peki geçmiştekiler nasıl başarmıştı? 

Eve vardıklarında vakit kaybetmeden hemen denemelerini cevap anahtarından kontrol ettiler. O sırada Zeynep’in ablası Sıla, kızların yanına geldi:

- Hoş geldin Merve canım, kontrol ettiniz mi cevapları, nasıl sonuçlar?

- Hoş buldum Sıla abla. Az önce kontrol ettik Zeynep’le. Pek iyi değil!

“Bir bakalım.” dedi ablası. Kızların sonuçlarını, doğrularını ve yanlışlarını incelerken. 

“Şimdi kızlar! Sürecinize bu yılın, sınav yılı olduğunu kabul edip, ‘Nasıl daha verimli geçirilir?’ sorusuna konsantre olmakla başlamalı. Öncelikle bir çalışma düzeni oturtmanız gerekiyor. Bu süreç, sizi sadece ders yönünden zorlayacak bir süreç değil aslına bakarsanız. Aynı zamanda bazı alışkanlıklarınızdan da bir miktar fedakârlık yapmanız gerekiyor. Yani yapmanız gerekenler kadar, sakınılması gerekenler de var. Sık sık sinemaya gitmek, kızlar buluşmaları-pijama partileri, kafelerde takılmak, abur cubur atıştırmalar… Bununla beraber, pek çoğumuz bu maratondan geçtik. Dolayısıyla sınav sürecini deneyimlemiş kişilerden deneyim transferi almak da oldukça kıymetli. Üzerine bir de kendi yapıp ettiklerinizden ders çıkarıp, gelecek günlerinizi ona göre şekillendirebilirseniz… Bu sizi şu an olduğunuzdan daha ileri taşıyacaktır ki önemli olan da bu zaten, değil mi? İnsanın bir süreçte dününe göre daha iyi olması için gayretinin olması…”

Merve uzun zamandır bu kadar iyi hissetmemişti. Ne kadar konforluydu, daha önce benzer süreçten geçmiş birinin deneyimlerinden yararlanmak; yaptığı hataları yapmamak ve doğruları uygulamak... Böylece hem zamandan tasarruf edebileceği hem de moralini yüksek tutabileceği bir yönteme sahip olacaktı.

Sıla Ablası’na ve arkadaşı Zeynep’e teşekkür edip eve vardığında müthiş huzurlu hissediyordu. Hemen masasının başına oturdu ve başladı ders çalışmaya…

Her insan benzer şeyler yaşar. Çünkü her insanın ortak iki amacı vardır. Mutlu ve başarılı olmak. Bu amaca ulaşmak için ilerlerken, insanın karşılaştığı problemler de birbirine benzerdir. Kimi yeni bir işe atılırken, kimi arkadaşlık ilişkilerinde, kimi ise ebeveynlikte yaşıyor. Dolayısıyla şu an içerisinde olduğumuz durumları bizden önce defalarca yaşamış olan insanlar var. 

Kimi başarılı olmuş…

Kimi tökezlemiş ama yeniden ayağa kalkmış…

Kimi ise düşmüş ama yeniden ayağa kalkamamış…

Ve insan…

Bulunduğu süreci daha önce yaşamış olan kişilerin deneyimlerinden yararlandığında, bilmediği bir süreçte tökezlemez. Hem de sınırlı olan ömrünün çoğunu bilmediği bir yolda deneyip yanılarak tüketmemiş olur. 

Mutlu ve başarılı insan ise hem kendi yaşamından, hem başkalarının yaşamından deneyim çıkarıp geleceğine yön verebilir.

Her insan bu hayatta mutlu ve başarılı olmak ister. 
"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" insanın gerçek amacını amaç edinmiştir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.
"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

Yorumlar

  1. şu an içerisinde olduğumuz durumları bizden önce defalarca yaşamış olan insanlar var.

    YanıtlaSil
  2. Sıla abla gibi ablalar, doğruyu yanlışı aktarıp daha iyi tepki vermemize neden olanlar hep varolsun. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. İnsanın bir süreçte dününe göre daha iyi olması için gayretinin olması… Bir bilene danışmak… Çok konforlu… Tam gününüz insanının problemini anlatmış yazı, sadece gençlerin değil farklı alanlarda her birimizin problemi aslında😇emeğinize sağlık👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten sınava girerken abisi ablası olanlar bizden bir önde bbaşlamışlardı. Deneyim transferi çok önemli. Teşkkürler

      Sil
  4. Yazılarınızı merakla bekliyorum. Hayatın her alanına dokunuyorsunuz.🤩

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten başkalarının geçtiği yollarla ilgili onlardan deneyim transferi yapmak ne güzel bir konfor🌺

    YanıtlaSil
  6. Deneyimlerini transfer edilebileceklerimiz hep olsun. Ve tabii bizde de o bilinç... Elinize, emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. Bir insanın diğerine yaptığı “deneyim transferi” onun hayatındaki kaç yılını veya hangi imkanı kaybetmesinin önüne geçebilir, kim bilir… Bir insanın diğerine yapabileceği en güzel iyiliklerden biri bu değil de nedir? Bir insanın kendine yapabileceği en büyük iyilik bu değil de nedir? Emeklerinize sağlık, kendi sınav yıllarıma döndüm ✨

    YanıtlaSil
  8. Ah zamane gençleri.. Deneyim transferinden nasıl da uzaklaştılar.. Çok güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  9. Şuanki gençlerimizin ne kadar da ihtiyacı olan bir yazı.. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Deneyim transferi yapmak,dünümüze göre da iyi olmak ne kadar kıymetli.

    YanıtlaSil
  11. İnsanın kaygılarını azaltan, deneyimli kişilerle olması ve gerçek çözüme ulaşması, kişinin de bu deneyimden temas alması ne güzel anlatılmış.

    YanıtlaSil
  12. Deneyim transferi insanın hayatını hem konforlu yapan hem de kolaylaştıran bir yöntem.

    YanıtlaSil
  13. Deneyim transferi yapan insan hayatla uyumlu hareket etmiş olur.

    YanıtlaSil
  14. En şaşırdığım şey eşimle yaşadığım problemleri başkalarının da yaşamış olması değildi. Sonuçta herkes problem yaşıyordu. Ama sürecin başından sonuna bütün eşlerin aynı tepkiyi vermesi inanılmazdı. Hep saçını süpürge eden bir taraf vardı ve de karşısında isteyen, doymayan ve suçlayan diğer taraf… Taraflar da birbirinden çok farklıyken… avukatlar vardı, akademisyenler, esnaf, özel sektör, eczacı ve doktor… ama sonuç hep aynı olmuştu… deneyimlerin katkısı inanılmazdı gerçekten. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Ne kadar doğru bir alışkanlık deneyim trasnferi yapmak. Hayat ben bilirim diyenlere zor galiba 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanın murlu ve başarılı olmanın yolu deneyim transferi yapmanın önemi ve kıymetini çok güzel anlatılmış . Elinize sağlık .

      Sil
  16. Deneyimlerden faydalanmak önemli gerçekten de biz neden bunu yapamıyoruz diye düşündüm: daha önce aynı süreçten geçen herkes doğru bir deneyim çıkaramamış olabiliyor. Ama doğru deneyim çıkartanlara da biz kendimiz bir bahane bulmak isteyince buluyoruz. Sanırım gitmek istediğimiz bir hedef olmayınca deneyim de aramıyoruz. O zaman kendine bir yol seçen gelsin deneyimlere değil mi :)

    YanıtlaSil
  17. Dolayısıyla şu an içerisinde olduğumuz durumları bizden önce defalarca yaşamış olan insanlar var.
    Kimi başarılı olmuş…
    Kimi tökezlemiş ama yeniden ayağa kalkmış…
    Kimi ise düşmüş ama yeniden ayağa kalkamamış…

    YanıtlaSil
  18. Eskilerinde dediği gibi bir bilene sormak lazım 🤗

    YanıtlaSil
  19. Büyük konfor deneyim transferi,hayatını kolaylaştıracak yöntemler dururken insan kendi hayatını daha zora sokabiliyor,kendi çıkmazında mutsuzluk bu sefer...emeğinize saglık güzel bir yazı olmuş:)

    YanıtlaSil
  20. Deneyim Transferi hayat kurtarır. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  21. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  22. Düşünce ayağa kalkabilmek için kesinlikle deneyimleri transfer etmemiz gerekiyor, yoksa düştüğümüz yerden kalkamıyoruz genelde...

    YanıtlaSil
  23. Başkasından değil kendi dününden iyi ol yeter :)

    YanıtlaSil
  24. Deneyim transferi yapmak hayatı kolaylaşrırıyor.

    YanıtlaSil
  25. Hayat caba ya aşık

    YanıtlaSil
  26. İnsan yaşadığı sıkıntıların çözümü de etrafındakilere verilmiş galiba biz biraz kör oluyoruz. 😔

    YanıtlaSil
  27. deneyim transfernin konforuna diyecek yok.

    YanıtlaSil
  28. Nasıl daha iyi olunurun cevabı sanki... Çok güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık... :)

    YanıtlaSil
  29. İnsanın bir süreçte dününe göre daha iyi olması için gayretinin olması…”

    YanıtlaSil
  30. Uygulamaya geçirdiğinde hayat konforunu arttıran bir şey...

    YanıtlaSil
  31. Deneyim Transferi şu kusacak hayatı konforlu hale getiriyor denendi :)

    YanıtlaSil
  32. İnsan bu kadar kendini dünüyle kıyaslarken, hep bugününde daha iyi olmak ister. buna gayret ediyor mudur peki? İşte ne zamanki yapıp ettiklerinden ders çıkarır o zaman ancak o zaman başarılı ve mutlu olmaya başlar...

    YanıtlaSil
  33. Şu an içinde bulunduğum süreci bana gösterdiniz. Gerçekten her şeyin bir yolu var ve bunlara ulaşabilmekte mümkün :)
    Çook teşekkürler bu güzel ve anlamlı yazı için...

    YanıtlaSil
  34. İnsan hep zorluk yaşarken kendini çok yalniz problemini ise benzersiz zannediyor. Oysa hedefi ortak olanlar ortak zorluklar yaşar. Hayatı kolaylaştırmak için hep bir yardım vardır . Çok şükür.

    YanıtlaSil
  35. Deneyim transferi çok büyük bir konfor. Gerçekten hayatımız kolaylaştı.
    Emeğinize sağlık😊

    YanıtlaSil
  36. Akıllı insan kendi hayatından daha akıllı insan başkalarının hayatından deneyim taransferi yapar...🤗

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kimsin?

Hasan Amca'nın Müşteri Hizmetlerine Hoşgeldiniz

Musmutlu Günlere...